I just visited a friend in Germany for almost a week. I took German in school,
but that was over ten years ago, and I get no practice as I speak English with my friend. I understand a fair bit but when it comes to speaking, I’m very rusty, so I stick to saying simple things like “yes”, “no”, and “thank you.”
One day, before meeting my friend, I went to a chain grocery store to get a single banana to eat to tide me over before lunch. I instantly realised my mistake as it was late morning, and the store was full of seniors slowly pushing shopping carts around. No matter, I thought, I’m on vacation and I’ve got plenty of time.
So, with my banana in hand, I got in line behind an old couple. The woman clocked me and my one lonely fruit.
ここででのclocked meはどのような意味でしょうか?調べてもわからなかったので教えてください。よろしくお願いします
No.2ベストアンサー
- 回答日時:
この文章、どこからの引用でしょうか。
教えていただければ幸いです。と言うのもこの使い方、かなり珍しいか新しすぎるか、どうもよくわかりません。
文章を読んで、へえ、と思って調べると、たしかにネットの辞書ではイギリス英語の口語として、「notice, watch」とあります。きっとclock⇔watchという繋がりかもしれませんが、この使い方、英に住んでいても聞いたことがありません。
AIに聞いてみると、たしかに「気が付く」など出てきて、口語としてアメリカでも,イギリスでも使われる、と出てきます。特にイギリスですね。ですが英の辞書で調べると、別の使い方で顔や頭などを叩く、殴る、と言うのがありますがこれもどうやら地域によるのでは?と思います。
考えられるのはこういう新しい使い方が口語としてはやり始めた、というところでしょうか。
興味があるので是非出典(出版日も含め)、作者、など教えていただければ、と思います。
ご回答ありがとうございます。https://notalwaysright.com/tag/inspirational/pag …このサイトのページ5か6にあると思います
No.1
- 回答日時:
添付辞書の動詞の4で
To notice, To take notice of という意味でinformalな言い方として「~に気付く、注目する」意味で使う
https://en.wiktionary.org/wiki/clock
私と私のたった一つのバナナに気が付いた(もしくは、注目した)