A 回答 (1件)
- 最新から表示
- 回答順に表示
No.1
- 回答日時:
下にリンクした英語版のWikiで,麻雀の点数を解説した文章につぎがありました。
High-risk discards
Many variations may also impose penalties for discards that are considered to be "high risk" when the size of the wall is winding down. If a player wins from a high-risk discard, the player who discards the winning tile often must suffer an additional scoring penalty. It is interesting to note that the winner is not usually affected by a high-risk discard, and frequently the other two losing players are "off the hook". Typical high-risk scenarios include scenarios where a player is threatening to win with a (necessarily highly exposed) high-point hand.
これから類推すると,make other player win by a high-risk discard (=ハイリスクの捨て牌で他の競技者を勝たせる)とか,discard a high-risk winning tile (ハイリスクの当たり牌を捨てる)とでもいえるんじゃないでしょうか。これは説明的な訳であり,直接の訳語(麻雀隠語)はわかりません。
参考URL:http://en.wikipedia.org/wiki/Scoring_in_Mahjong