the only と only について
theをつけるときとつけない時の違いがわかりません。
例えば、「2日間だけ頑張った。」と言う時に
(a)We worked hard for the only two days.
(b)We worked hard for only two days.
のどちらになるのでしょうか?
個人的にはその2日間が話題に上がってれば(b)で上がってなくいきなり言ったのなら(a)のような気がしました。
どなたかわかる方いらっしゃいましたら教えていただけると幸いです。
[参考]
https://oshiete.goo.ne.jp/qa/1674343.html
No.1ベストアンサー
- 回答日時:
下記webstter辞書の例文をみると、形容詞として使われる場合(=唯一)は"the only"、副詞として使われる場合(=たった)は"only" という感じですね。
ということは、(b)We worked hard for only two days.が正解ですね。
1 only /ˈoʊnli/ adjective
Learner's definition of ONLY
always used before a noun
: alone in a class or category : existing with no other or others of the same kind — usually used with the or a possessive (such as my, her, its, their, John's, etc.)
He's the only [=one] man I've ever loved.
They were the only people to survive the crash.
You're not the only one who's worried about the future. [=other people are also worried about the future]
2 only /ˈoʊnli/ adverb
Learner's definition of ONLY
a : no more than
They lost only [=just, merely] one game this season.
I've met him only once. = I've only met him once.
She had been there only twice in her life.
No.2
- 回答日時:
参考に書かれている通りです。
例えば、今月、社長が工場に2日だけ来た時に、その2日だけ働いたとき
We worked hard for the only two days.
その2日間が話題に上がってれば(a)
参考だと特別な日だけ
さぼっていることがおおくて、2日しか働かなかったとき
We worked hard for only two days
上がってなくいきなり言ったのなら(b)
参考だといっぱいある日のうちの2日
質問者の逆です。