No.2ベストアンサー
- 回答日時:
似たような質問がSCIFI.COMに投稿されていて、 脚本家の一人が答えています。
(http://blog.scifi.com/battlestar/archives/2006/0 …Q: 「上官が女性でも"Sir"で呼びかけるのは何故?私は軍隊にいたけど、女性の将校に"Ma'am"と呼びかけるべきなのは誰でも知っていた」
A: This was something I took from Wrath of Khan. In that film, everyone called Saavik "sir" and I liked the way it played and the implication that the honorific had become gender neutral at that point. On Next Generation, we didn't encounter a point where a female officer had to be addressed with a "sir" or ma'am" until well into the run -- an embarassing moment for the entire writing staff, by the way -- and it started a fair amout of debate about which one should be used to address Troi during a crisis (I believe the episode was "Disaster"). My personal feeling was that there was something vaguely condescending about "Yes, ma'am" versus "Yes, sir" in context and that by addressing everyone as "sir" it made a point about the egalitarian nature of Starfleet. It's certainly a debatable point, and Jeri Taylor, the executive producer running the writing staff at that point, felt very differently about it. Ultimately, we decided to go with "sir" and follow the protocol from Wrath of Khan. When I was writing the miniseries for Galactica, I decided I wanted to use sir for all the female characters and I even toyed briefly with the idea of calling Laura "Mister President" but that seemed like a step too far. Billy does call Laura "ma'am" on occasion, so the term itself does exist in the Galactica universe, but the military invariably calls her "sir."
No.1
- 回答日時:
sirって言うのは閣下という意味もあります。
(といいますか、もともとはこっち)
貴族なんかもいなくなった現代、普通の一般の男性に対しても
紳士という意味で当てています。
女性大統領にいくら女性だからとYes, ma'amでは閉らないでしょうね^^;
まぁ自分の学生の頃の話ですが、学校の先生が自分に対して
Good morning Sir !! と言えとありましたが、自分に対して
Sirと言えと強制をしてしまう。
それ以外に適当な言葉があるのか自分の語学力ではわかりかねますが。。
今では笑える話がありました。^^
アメリカの学園モノのドラマ見てたのでしょうか・・。