No.6ベストアンサー
- 回答日時:
gross total income:
(年間)総収入[各種控除前の金額]
total income:
税法上の(年間)所得[(年間)総収入から必要経費等を控除した課税される前の金額]
What is gross total income?
The ‘gross total income’ (GTI) is the total income you earn by adding all heads of income. Income from salary, property, other sources, business or profession, and capital gains earned in a financial year are all added to arrive at the GTI.
What is total income?
The ‘total income’ (TI) is derived after subtracting the various deductions under Section 80 from the GTI. So, you first calculate the GTI and then subtract the deductions to arrive at the TI.
https://www.aegonlife.com/insurance-investment-k …
No.7
- 回答日時:
会計・経理用語としての"gross"は「課税前の合計金額」であるのに対して、"total"は課税前とか課税後とは無関係の一般用語としての合計金額という意味で使われます。
gross
〔限定〕〈金額・数量が〉総計[総体]の,大まかな,税込みの(⇔net)
https://dictionary.goo.ne.jp/word/en/gross/#ej-3 …
No.4
- 回答日時:
gross に呼応する使い方は net で主に商売で使う用語です。
グロスがおおまかな全体の合計での利益で、ネットは経費などを引いた純利益です。total は何にでも使いますが。主にまとまった数や量を数えるときに使います。
gross! は「キモい!」 って状況で使う時もある(Ewww!やYuck!と同じような使い方)のでややこしいですがネガティブな意味での総量(デブ)って感じなので普通はあまり使いません。それ以外は経理用語でしか出てきません。反対にtotal は網羅してるしネガティブな意味は入ってないので。迷うならtotalだけ使ってればいいです。私は経理なのでgross payment等多用してましたが、給料以外はあまり使わないです。
No.3
- 回答日時:
No. 1の方の解説は逆ですね。
Net and Gross Weights
Net weight is the base weight of a product by itself. It is probably the term most people are familiar with, as they encounter it daily on food packaging. The net weight of a can beans is only the weight of the beans themselves and does not include the weight of the can. Once products are packaged into bags, cans or boxes, the additional weight of the packing material is added onto the net weight to obtain the total gross weight.
https://smallbusiness.chron.com/gross-weight-vs- …